مدیر سیستمهای تسویه و پرداخت شرکت سپردهگذاری مرکزی گفت: در حالی که سالهای قبل ۱۰ تا ۱۵ درصد سهامداران خرد به سود سالانه سهام دسترسی پیدا میکردند.
به دارندگان سهام عدالت ۵۰۰ هزار تومانی، ۲۰۰ هزار تومان و به دارندگان سهام یک میلیونی، ۴۰۰ هزار تومان سود تعلق می گیرد. سهام عدالت مختص به قشر خاصی نمی باشد.سهام عدالت در زمان دولت احمدی نژاد برای مردم در نظر گرفته شد.سهام عدالت در ابتدا سهم 1000000 میلیون تومانی بود که با گذشت زمان تبدیل به 500 واحد سهم شد. سهام عدالت در ابتدا قابل فروش نبود.
حسین قشمی در پاسخ به این پرسش که با توجه به حضور ۶۰ میلیون ایرانی در بازار سرمایه و سهام پراکنده و خرد، آیا روشی برای واریز سود سهام این افراد به صورت متمرکز وجود دارد، گفت: در حال حاضر حدود ۱۳۰ شرکت بورسی و فرابورسی سود سالانه خود را از طریق سامانه جامع اطلاعات مشتریان، سجام در سال جاری واریز کردند.
وی گفت: در سالهای قبل که مشکل بیماری کرونا هم نبود، وقتی سود سالانه سهام شرکتها در مجامع تصویب و اعلام میشد که سهامداران سود خود را از بانک بگیرند، به طور میانگین ۱۰ تا ۱۵ درصد سهامداران خرد موفق به دریافت سود خود میشدند و برخی سهامداران حتی از آن مطلع نمیشدند، اما اکنون سود سالانه مجامع شرکتها که از طریق سجام واریز میشود، پوشش بالای ۹۵ درصدی اتفاق میافتد.
قشمی گفت: طبق گزارش حسابرسی کمتر از ۵ درصد از سهامداران قدیمی که هنوز شماره حساب در سجام اعلام نکردهاند یا به صورت قهری تعدادی فوت شدهاند و یا مشکلات حقوقی دیگری داشتهاند، نمیتوانند سود سهام خود را بگیرند، اما بالای ۹۵ درصد از سهامداران خرد به سود سهام خود میرسند.
به گفته قشمی به عنوان مثال یک شرکت بورسی که ۵۰ میلیارد تومان سود میخواهد توزیع کند ۴۸ میلیارد تومان از این سود از طریق سجام به حساب ذی نفعان واریز شده و آن درصد ناچیز هم برای کسانی که مشکلات قهری دارند، روی داده است.
مدیر سیستمهای تسویه و پرداخت شرکت سپردهگذاری مرکزی در پاسخ به این سوال که با توجه به حضور ۶۰ میلیون مردم در بورس و سهامداران خرد و پراکنده و به ویژه سهام عدالت آیا امکان واریز سود این افراد غیر از روش متمرکز وجود دارد، گفت: سود سهام باید بین سهامداران توزیع شود. ناشر یا همان شرکت بورسی مکلف است سود سهام را بدهد و ما در شرکت سپردهگذاری مرکزی تکلیف قانونی داریم تا توزیع سود را از طرف ناشر انجام دهیم و، چون تعداد افراد زیاد است، این سود به صورت متمرکز باید پرداخت شود.
به گفته قشمی، البته سامانه سجام امسال راهاندازی شده و استقبال از این سامانه به تدریج بالا میرود و تاکنون حدود ۱۳۰ شرکت سود سهام خود را که در مجامع شرکتها تصویب شده را به صورت متمرکز از طریق سجام واریز کردهاند. البته مشکل واریز سود فقط در سهامداران حقیقی است، وگرنه سهامداران حقوقی که اتفاقا عمده سود شرکتها به آنها میرسد، از طریق نمایندگان خود آن سودها را دریافت میکنند، اما سهامداران خرد و پراکنده باید به صورت متمرکز سود آنها واریز شود.
قشمی گفت: امسال سود سهام ۷.۵ میلیون کد ملی از طریق سامانه سجام واریز شده، البته تعداد سود واریز شده به حدود ۲۷ میلیون فقره میرسد، چون برخی از این افراد در چندین شرکت سهام دارند و به طور میانگین هر نفر ۴ بار سود سهام سالانه خود را از طریق سجام دریافت کرده است.
مراحل دریافت کارت اعتباری سهام عدالت (۱۱ مرحله)
بر این اساس نکات زیر برای اطلاع بیشتر سهامداران عدالتی که تمایل به دریافت کارت اعتباری دارند، ارائه میشود:
۱. متقاضیان دریافت کارت اعتباری در گام اول باید با ثبت نام در سامانه سجاد احراز هویت شوند که این فرآیند به صورت غیرحضوری قابل انجام است.
۲. پس از ارائه درخواست به بانکها و دریافت کارت اعتباری، افراد میتوانند با مراجعه به فروشگاههای مشخص شده، اقدام به خرید تا سقف در نظر گرفته در کارت اعتباری خود کنند.
۳. ضمانت این کارتهای اعتباری، برگههای سهام عدالت است و نیازی به سایر مدارک جهت ضمانت و توثیق کارت نیست. به عبارت دیگر جایگزین ضامن در این پروسه برای دریافت کارت اعتباری، مانده اوراق سهام عدالت افراد است.
۴. سهامداران برای احراز شرایط دریافت کارتهای اعتباری به هیچ عنوان نیاز به مراجعه حضوری با بانکها مراجعه ندارد و تمامی فرایندهای لازم در این زمینه به صورت غیرحضوری و الکترونیکی انجام میشود.
۵. میزان اعتبار این کارتها برای خرید، ۵۰ درصد ارزش سهام عدالت افراد میباشد.
۶. چنانچه سهامداران نتوانند به تعهدات خود در قبال بازپرداخت مبالغ کارتهای اعتباری عمل کنند، سهام عدالت آنها توسط بانک به فروش میرسد. این در حالی است که در صورت بازپرداخت اقساط این کارتها توسط افراد به شکل منظم، اصل سهام آنها که در وثیقه است، باقی میماند و عوایدی مانند سود سالیانه، حضور در مجمع و حق رأی متعلق به سهامدار عدالت پابرجا بوده و توسط سهامداران عدالت قابل استفاده خواهد بود.
۷. اگر سهامداران توانستند تا یک ماه مبلغ را به بانک بازگردانند، این مبلغ قرضالحسنه خواهد بود، اما اگر از یک ماه عبور کرد و مبلغ را پرداخت نکردند، این اعتبار به تسهیلات سه ساله تبدیل خواهد شد.
۸. در حال حاضر دو بانک ملی و تجارت به صورت الکترونیکی به سهامداران عدالت، کارت اعتباری ارائه میدهند. برای دریافت این کارت نیاز به مراجعه حضوری نیست و درخواست به صورت الکترونیکی به همراه مدارک ارسال میشود و تا سه روز دیگر کارت اعتباری برای سهامداران صادر خواهد شد.
۹. تمهیداتی در نظر گرفته شده تا در صورت امکان از کارت اعتباری فیزیکی استفاده نشود و خریدها از طریق کیوآرکد (QR) انجام شود.
۱۰. نرخ سودی که برای این کارتهای اعتباری در نظر گرفته، ۱۸ درصد است، اما اگر مصرفکننده این کارتها تا آخر هر ماه مبلغ کارت را تسویه کند، هیچ سودی از او هم گرفته نمیشود.
۱۱. افرادی که از طریق بانک ملی اقدام میکنند باید به "سامانه ایوا" و افرادی که از طریق بانک تجارت اقدام میکنند باید به "سامانه زمرد" مراجعه کرده، و مراحل احراز هویت را در آن سپری کنند. مدارک مورد نیاز بارگذاری، شناسنامه و کارت ملی است که اگر سیمکارت به نام افراد باشد بلافاصله شماره تأیید، پیامک میشود که این شماره باید در سامانه ثبت شود. پس از آن سامانه مذکور به شرکت سپردهگذاری مرکزی لینک میشود و مراحل بعدی صدور کارت اعتباری برای متقاضی انجام خواهد شد.
ارسال نظر