همه چیز درباره قرارداد کار و نحوه تنظیم آن
آیا انعقاد قرارداد کار به عنوان یکی از عقود بسیار مهمی که اشخاص در طول زندگانی خود منعقد میکنند، نیاز به شرایط خاصی دارد؟ چه موارد ابتدایی را باید هنگام انعقاد عقد رعایت کنیم که بعدا به مشکل نخوریم؟
برای جلوگیری از مشکلات بعدی توصیه میشود جهت تنظیم قرارداد کاری خود چه به عنوان کارفرما و چه به عنوان کارمند با وکیل متخصص امور قراردادها در مجموعه هم وکیل مشورت نمایید .
قرارداد کار چیست؟
با استناد به ماده 7 قانون کار، «قرارداد کار، قراردادی است که میان کارفرما و کارگر (کارمند) امضا خواهد شد. کارپذیر در قرارداد کار، متعهد میشود که در ازای دریافت حقوق (حق السعی یا حق الزحمه) امور مورد نظر کارفرما را انجام دهد. در مقابل، کارفرما نیز متعهد خواهد بود که حق الزحمه کارپذیر را پرداخت کند.» قرارداد کار میتواند شفاهی یا کتبی باشد .
جریمه استخدام افراد زیر 15 سال و اتباع بیگانه چیست؟
در رابطه با اشخاص زیر 15 سال، این افراد به هیچ وجه نمیتوانند به کار مشغول شوند. در صورت وقوع چنین امری کارفرما در کمترین حالت به پرداخت 200 تا 500 برابر مزد روزانه یک کارگر محکوم میشوند. اما در رابطه با اتباع بیگانه، اگر این اشخاص دارای روادید باشند و پروانه کار داشته باشند، میتوانند به کار گمارده شوند در غیر اینصورت کارفرما به 91 روز تا 180 روز حبس محکوم خواهد گردید .
جهت مشاوره حقوقی دقیق با وکلای متخصص مجموعه هم وکیل در حوزه قرارداد کار ، شماره همراه خود را در لینک های موجود ثبت نمایید تا در سریع ترین زمان با شما تماس گرفته شود .
شرایط اساسی انعقاد قرارداد کار چیست؟
قصد و رضا، اهلیت، موضوع معین و مشروعیت جهت ، در عقد قرارداد کار باید مورد توجه قرار گیرد .
1) قرارداد کار با همه اوصاف خود مبتنی بر قصد و رضایت طرفین است و امکان وقوع اشتباه و اکراه در آن وجود دارد .
قرارداد کار از جمله عقود وابسته به شخصیت است و اگر اشتباه طرفین در طرف عقد مشخص شود، عقد باطل میگردد. مثلا کارفرمایی تصور کند که شخص خبره ای را برای تکنیسین دستگاهی در کارگاه استخدام میکند اما نامبرده هیچ تخصصی در این زمینه نداشته است.
در رابطه با اکراه اگر کارفرمایی از وضعیت اقتصادی بد کارگر سوءاستفاده کند و بگوید که حقوق وی کمتر از حداقل قانونی خواهد بود، چنین عقدی به دلیل آنکه مبتنی بر اکراه است، صحیح نخواهد بود .
اهلیت طرفین در انعقاد قرارداد کار
اهلیت یعنی توانایی شخص برای انعقاد عقود و پذیرش آثار عقد.
1) در رابطه با اهلیت کارفرما نکته قابل ذکر آن است که کارفرما میتواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد. در رابطه با شخص حقیقی، باید عاقل و بالغ و رشید باشد. در رابطه با اشخاص حقوقی اهلیت به این معنا وجود ندارد اما باید قرارداد کار توسط نماینده شخص حقوقی منعقد شود.
حال طبق ماده 3 قانون کار اگر نماینده شخص حقوقی(مثل مدیر عامل) از حدود اختیارات خود عدول نماید، این امر نافی قرارداد نبوده و قرارداد کار به جای خود باقی است. فقط نماینده در برابر شخص حقوقی مسئولیت دارد. در حالی که در حقوق مدنی، چنین عقدی غیر نافذ تلقی میشد اما اینجا به دلیل حمایت از کارگر، قرارداد نافذ تلقی میگردد .
2) در رابطه با اهلیت کارگر باید بیان نمود که قانونگذار از شروط مندرج در قانون اندکی فراتر رفته و بدون استثنا میان دختر یا پسر، استخدام افراد زیر 15 سال را ممنوع اعلام نموده است. با این وجود شخص بالای 15 سال اهلیت انعقاد قرارداد کار را داراست .
پرسش های پرتکرار در مورد قرار داد
موضوع قرارداد کار چگونه باید باشد؟
موضوع قرارداد کار لزومی ندارد که کاملا مشخص باشد اما باید حتما مشروع باشد .
در شرایط صحت عقد خواندیم که موضوع عقد باید معین باشد و مشخص شود که طرفین راجع به چه چیزی عقد را منعقد میکنند. در قرارداد های کار نیز چنین امری دیده میشود اما باید توجه داشت که فعالیت های یک کارگر، کاملا مشخص نیست و ممکن است در روز فعالیت های زیادی را انجام دهد. همین که نوع کار( مثل جوشکاری یا تعمیر لوازم کارخانه و..) مشخص گردد، کافی است .
در رابطه با مشروع بودن نیز، بدیهی است که نمیتوان در قالب قرارداد کار اشخاص را به یک امر نامشروع و غیر قانونی به کار گماشت. مثلا یک قواد نمیتواند قرارداد کاری را منعقد کند در ازای ارائه خدمات جنسی شخص به مشتری های وی!
در قرارداد کار چه مواردی باید ذکر شود؟
1) مشخصات طرفین
2) نوع کاری که کارگر باید انجام دهد
3) حقوق و مزایای که برای کارگر در نظر گرفته شده
4) ساعات کاری، مرخصی ها و مزایا
5)محل انجام کار
6)تاریخ انعقاد عقد و مدت قرارداد( البته ممکن است کار مدت دار نباشد بلکه در رابطه با انجام یک عمل خاص باشد. این امر باید در عقد ذکر گردد)
7) مواردی که عرف خاص آن شغل ایجاب میکند که در عقد ذکر شود. مثلا در رابطه با یک سری شغل های حساس، ممکن است از طرف مقابل سفته گرفته شده و شماره سفته در عقد ذکر گردد.
آیا قرارداد کار دائمی است یا آنکه میتواند برای یک دوره آزمایشی نیز منعقد شود؟
امکان تعیین دوره آزمایشی برای طرفین وجود دارد. در این حالت دو طرف میتوانند با دید بازتری نسبت به انعقاد قرارداد اصلی اقدام کنند. با این حال باید توجه داشت که طبق ماده 11 قانون کار، طول دوره آزمایشی برای متخصصین نمیتواند از 3 ماه بیشتر باشد .
اگر شخص ماهر نبوده و کارگر ساده باشد این دوره یک ماهه خواهد بود. خاصیت این دوره آن است که هر کدام از طرفین میتواند براحتی از ادامه دوره و انعقاد عقد انصراف دهد.
در پایان دوره اگر طرفین انصراف ندهند، قرارداد به نحو قطعی منعقد میگردد. نکته مهم آن است که اگر در دوره آزمایشی، کارفرما رابطه را قطع نماید، باید کل حقوق دوره را به کارگر بدهد. اما اگر کارگر دوره را قطع کند، به اندازه مقداری که کار کرده مستحق خواهد بود.
حقوق کارگر در سال 1403 چقدر اعلام شده است؟
با توجه به مصوبات شورای عالی کار در سال 1403، حداقل دستمزد روزانه یک کارگر به تومان، برابر با دویست و سی و هشت هزار و هشتصد و هفتاد و دو تومان است.
حداقل دستمزد ماهیانه کارگران برابر با هفت میلیون و صد و شصت و شش هزار و صد و هشتاد و چهار تومان است.
در پایان باید بیان کرد که مفهوم بطلان در قرارداد کار به این معناست که از تاریخ کشف علت بطلان، عقد باطل است و قبل از آن باید کارفرما حقوق کارگر را بپردازد وگرنه در حق کارگر اجحاف خواهد شد.
سخن پایانی
با توجه به شروط پیچیده و مواردی که در قانون برای قرارداد کار در نظر گرفته شده است، بهتر است قبل از انعقاد قرارداد با وکیل متخصص در دعاوی کار در مجموعه هم وکیل مشورت نمایید ،جهت درخواست مشاوره با مشاورین و وکلای متخصص مجموعه هم وکیل با ۰۲۱۹۱۰۰۴۴۹۴ تماس حاصل فرمایید.
ارسال نظر