نفقه فرزند چقدر است؟
از نظر شرعی و قانونی، پدر خانواده، مکلف به تامین نیازهای مالی و مادی اعضای خانواده خود است.
از نظر شرعی و قانونی، پدر خانواده، مکلف به تامین نیازهای مالی و مادی اعضای خانواده خود است. در قانون، پرداخت نفقه زن، بر عهده همسر او میباشد و اولویت پرداخت نفقه فرزندان نیز برعهده پدر خانواده قرار دارد. در درجه اول، پدر خانواده، مکلف به تامین نیازهای مادی و مالی فرزندان است.
در صورتی که پدر خانواده توانایی پرداخت نفقه فرزندان خود را نداشته باشد، اولویت با پدربزرگ و اجداد پدری و در صورت نبود آنها با مادر و اجداد مادری خواهد بود. همچنین مسئول پرداخت نفقه، اگر تمکن مالی داشته باشد و از این مسئولیت دوری کند جرم محسوب شده و برای آن مطابق با ماده 642 قانون مجازات اسلامی برخورد قانونی میشود. حال سوالی که همواره از بهترین وکیل خانواده اصفهان پرسیده میشود این است که، مبلغ نفقه فرزند چقدر است؟ از این رو، در این مقاله، قصد داریم به بررسی این موضوع و حداقل میزان نفقه فرزند بپردازیم.
میزان نفقه فرزند در سال 1403
به نقل از سایت بهترین ها در اصفهان بر اساس ماده 1204 قانون مدنی، میزان نفقه فرزند در سال 1403، با در نظر گرفتن استطاعت مالی نفقه دهنده در جهت رفع نیازهای نفقه گیرنده، صورت میگیرد. بر این اساس، محاسبه میزان نفقه فرزند در سال 1403، بر اساس توانایی مالی کسی که موظف به پرداخت نفقه برای برطرف شدن نیازهای نفقه گیرنده همچون خوراک، پوشاک، مسکن، آموزش و سایر موارد است، تعیین میشود. در صورتی که به دادگاه در مورد عدم پرداخت نفقه فرزند شکایت شود، قاضی دادگاه به موضوع رسیدگی و مبلغ نفقه فرزند را تعیین خواهد کرد. در واقع، مبلغ نفقه فرزند، از میزان مشخص و ثابتی برخوردار نیست.
به همین دلیل، پس از ارائه دادخواست پرداخت نفقه، قاضی مربوطه برای تعیین مبلغ نفقه فرزند و محاسبه میزان آن قرار کارشناسی صادر میکند. سپس قاضی، پرونده را به کارشناس نفقه ارجاع میدهد تا وی، میزان نفقه را با توجه به استطاعت مالی نفقه دهنده و شرایط و نیازهای نفقه گیرنده تعیین کند. کارشناس تعیین نفقه نیز مبلغ نفقه فرزند در سال 1403 را بر اساس توانایی مالی مسئول پرداخت نفقه، عرف اجتماعی، نیازهای فرزند، تعداد فرزندان و مسائلی از این قبیل، تعیین کرده و قاضی، با در نظر گرفتن نظر کارشناس، حکم حداقل میزان نفقه فرزند را صادر خواهد کرد.
پرداخت نفقه فرزند
نفقه فرزند در دسته نفقه خویشاوندان و بستگان به شمار میرود. طبق ماده 1204 قانون مدنی، نفقه فرزندان شامل مسکن، البسه، غذا و اثاث منزل، در حدی که نیازهای آنها رفع شود و با در نظر گرفتن درجه توانایی مالی والدین تعیین میشود. بنابراین بر اساس این ماده از قانون مدنی توان مالی والدین، در پرداخت نفقه فرزندان مورد نظر قرار خواهد گرفت. بنابراین هرگونه نیازی که به معیشت و زندگی فرزندان مربوط باشد در پرداخت نفقه فرزند دختر و یا پسر خود نقش خواهد داشت که بهترین وکیل در اصفهان میتواند تمامی این سوالات را کاملا شفاف پاسخ دهد.
همچنین بر اساس ماده 1197 قانون مدنی، پرداخت نفقه فرزند پسر تا هنگامی که فرزند، به سن بلوغ و رشد کافی برسد و بتواند احتیاجات مالی خود را بر طرف کند، بر عهده پدر خواهد بود. همچنین اگر فرزند پسر در حال تحصیل باشد، پرداخت نفقه آن تا زمان پایان تحصیل نیز بر عهده پدر یا شخص نفقه دهنده است. فرزند دختر نیز تا زمانی که شغل یا همسر نداشته باشد همچنان مستحق دریافت نفقه از والدین خود می باشد.
در ماده 1199 قانون مدنی بیان شده است که پرداخت نفقه فرزند دختر و پسر، در درجه اول، به عهده پدر است. با این حال اگر پدر فوت شده باشد یا توانایی مالی جهت پرداخت نفقه فرزند را نداشته باشد، این تکلیف در درجه اول بر عهده اجداد پدری فرزندان است که باید به پرداخت نفقه نوه پسری خود اقدام کنند. بنابراین از نظر قانون مدنی مطالبه پرداخت نفقه فرزند از پدر بزرگ نیز ممکن است.
حداقل میزان نفقه فرزند
کارشناس تعیین نفقه دادگاه پس از ملاقات با زن و شوهر وضعیت حال حاضر آنها را از نظر مادی بررسی میکند. در نهایت وی بر اساس رابطه پدر و مادر با آن فرزند و شرایط اقتصادی پدر، میزان نفقه فرزند را بعد از طلاق تعیین خواهد کرد. حداقل میزان نفقه فرزند برای همه خانوادهها یکسان نیست و وضعیت مالی زندگی افراد بر مبلغ آن تاثیرگذار خواهد بود.
همچنین، اینکه محل سکونت پدر و مادر در شهرهای کوچک باشد یا بزرگ، در روستا باشد یا در پایتخت، میزان تحصیلات والدین، شغل والدین، محل زندگی آنها و غیره، از جمله پارامترهای مؤثر بر میزان نفقه به شمار میرود. فردی که مکلف به پرداخت نفقه فرزند خواهد شد موظف است که خوراک، پوشاک، مسکن، هزینههای درمان و سایر مسائل معیشتی فرزند را متناسب با توان اقتصادی خود تأمین کند.
سئوال دیگری که ممکن است در خصوص فرزند پسر پرسیده شود این است که نفقه فرزند پسر چقدر است؟ نکته بسیار مهمی که در جواب این سئوال وجود دارد آن است که مبلغ نفقه در هر سال ، با توجه به نرخ تورم موجود در کشور، افزایش مییابد و مبلغ ثابتی ندارد. به همین دلیل، اگر شخصی در سالهای گذشته برای دریافت میزان نفقه فرزند پسر به دادگاه دادخواست داده و دادگاه، مبلغ نفقه وی را مشخص کرده است میتواند مجددا از دادگاه، تقاضای تعدیل یا افزایش نفقه کند.
این اقدام به این دلیل صورت میگیرد که اکنون با بالا رفتن هزینههای زندگی در سال ۱۴۰۳، این میزان نفقه کفاف مخارج زندگی وی را نمیدهد. بنابراین در این شرایط، دادگاه نفقه فرزند پسر را در سال 1403 با توجه به نرخ تورم موجود، تعیین خواهد کرد.
نفقه فرزند پسر تا چند سالگی است؟
شاید شما با توجه به ماده 1168 و 1199 قانون مدنی که در آن بیان شده است حضانت اطفال و نفقه فرزندان برعهده والدین است اینگونه تفسیر کنید که این قانون فقط مشمول اطفال شده و بالغین را شامل نمیشود. در این خصوص باید بگوییم که جای نگرانی نیست زیرا در ماده 48 قانون حمایت از خانواده تکلیف نفقه بعد از رسیدن به سن بلوغ نیز مشخص شده است.
در ارتباط با اینکه نفقه فرزند پسر تا چند سالگی است باید گفت در بند 3 ماده 48 قانون حمایت از خانواده بیان میشود که فرزند پسر تا سن بیست سالگی و بعد از آن در صورتی که معلول بوده و یا مشغول به تحصیل باشد همچنان مستحق دریافت نفقه از والدین خود خواهد بود. بنابراین، رسیدن به سن بلوغ و رشد فرزندان پسر مانع از دریافت نفقه نشده و وظیفه تأمین مخارج آنها بر عهده پدر و مادر میباشد. به طور کلی، زمانی که فرزند پسر به سن قانونی برسد و بتواند نیازهای مالی خود را تأمین کند، پرداخت نفقه او دیگر بر عهده پدر یا شخص نفقه دهنده، نخواهد بود.
سخن پایانی
از آنجا که مسائل حقوقی مربوط به پرداخت و دریافت نفقه ممکن است پیچیدگیهایی به همراه داشته باشد، سایت بهترین ها در اصفهان اقدام به آگاهی شما در این خصوص با مطرح کردن چند سئوال و پاسخ آنها کرد. بر اساس قانون مدنی، حق حضانت فرزندان به صورت پیش فرض برای پدر بوده و طبیعتا با توجه به این موضوع، پرداخت نفقه فرزند نیز وظیفه وی است. در صورتیکه پدر فوت شده باشد یا عدم توانایی مالی وی اثبات شود، حق حضانت فرزندان و در نتیجه نفقه آنها بر اساس نزدیکی خویشاوندی واگذار میشود.
ارسال نظر