10 اصل مهم و کاربردی برای برنامه ریزی و مدیریت در زندگی
مدیریت درست زندگی و داشتن برنامه ای برای آن که بتواند ما را روز به روز بیشتر به اهدافمان نزدیک کند و از ما فرد مفید تری سازد، چالش همیشگی بشر بوده است. به جای اینکه از وظایف زندگی شانه خالی کنید به این امید اینکه روزی به نحوی موفق به انجام همه آنها شوید، چارچوبی را دنبال کنید تا هربخش از زندگی خود را مرتب نگه دارید.
1. چارچوب زندگی خود را سازماندهی کنید
قوانین میتوانند سفت و سخت به نظر برسند. اما در واقعیت، پیروی از مجموعه ای از دستورالعمل ها و راه های از پیش تعیین شده در زندگی میتواند آزاد کننده باشد. سعی کنید حوادث شاد را در زندگی پیدا کنید و به سبک زندگی خود راه دهید؛ بدون اینکه احساس کنید همه چیز از کنترل خارج میشود.
با پیروی از قوانین ساده و به کارگیری مداوم آن ها، زندگی خود را به گونه ای سازماندهی خواهید کنید که به روزهایتان آرامش و به هفته هایتان نظم بخشد.
2. عادات خود را توسعه دهید و یک روال بسازید
همه ما عادت هایی داریم که در طول سال ها در زندگی ما تثبیت شده اند و حتی بعضی از آن ها را بدون فکر کردن و ناآگاهانه انجام میدهیم. عادت های خوب ما را برای موفقیت بلندمدت آماده میکنند و باعث میشود احساس خوبی داشته باشیم. اما عادت های بد، وقت، سلامتی، شادی و حتی پول را از ما میگیرند.
شما نیز به عادت های زندگی خود دقت کنید و ببینید چه چیزی واقعا موثر است و باید انجام شود، و چه عادات جدیدی به شما کمک میکند به اهداف خود برسید.
هنگامی که تصمیم گرفتید تا عادت های جدیدی در زندگی داشته باشید، آن ها را در یک برنامه روزانه جمع آوری کنید تا بازدهی شما حفظ شود. وقتی عادت های خوبی دارید و میتوانید آن ها را در یک روال قوی در کنار هم قرار دهید، کمتر به انگیزه های زودگذر تکیه کنید و کمترین فضا را برای اهمال کاری و حواس پرتی باقی گذارید.
کتاب عادت های اتمی
ایجاد عادات خوب آسان نیست. در کتاب عادات اتمی، جیمز کلیر به ما توصیه میکند که دلیل محکمی برای پاسخ به پرسش (چرا میخواهیم عادت خاصی داشته باشیم) را پیدا کنیم. در این کتاب آمده است:
«در نهایت، عادات شما اهمیت دارند، زیرا به شما کمک میکنند تا به آن نوع فردی تبدیل شوید که میخواهید باشید. آنها کانالی هستند که از طریق آنها عمیق ترین باورهای خود را در مورد خود ایجاد میکنید. به معنای واقعی کلمه، شما به عادت های خود تبدیل میشوید.»
3. برنامه ریزی کنید
زندگی پیچ و خم های غیرقابل پیش بینی دارد. اما این بدان معنا نیست که برنامه ریزی راه زیادی را پیش نمیبرد. زمانی را برای ترسیم برنامه ریزی هفتگی و روزانه اختصاص دهید.
چند نکته برای برنامه ریزی وجود دارد:
- برای کارهای کوچک نیز برنامه ریزی داشته باشید. (به عنوان مثال شستن لباس ها، نظافت و غیره)
- یک ساعت در هفته را به برنامه ریزی هفته خود اختصاص دهید تا نقشه واضحی از کارهای خود داشته باشید (مثلاً بعد از ظهر جمعه)
- هنگام برنامه ریزی سعی کنید تخمین بزنید که هرکدام از کارها چقدر طول میکشد.
4. ثبات بر کمال
نگرش "همه یا هیچ" عامل خود تخریبی بسیاری از ما باشد. براساس این نگرش نادرست، زمانی که در برآوردن انتظارات غیرواقعی که برای خودمان تعیین کردهایم شکست میخوریم، کلاً دست از کار میکشیم. با درک تأثیر پیشرفت تدریجی و قدرت تلاش مرکب، میتوانیم واقعبینتر باشیم و از زندگی بهره بیشتری ببریم.
5. تعادل را پیدا کنید
در روند تلاش برای انجام همه کارها و سازماندهی کامل زندگی خود، ممکن است با از دست دادن تعادل آسیب ببینیم. در این حالت بهجای اینکه بخوابید، تا نیمه شب بیدار میمانید و کدنویسی میکنید، به جای ملاقات با دوستانتان تمام آخر هفته را برای میان ترم آینده مطالعه میکنید.
مراقبت از خود
در حالی که این استراتژی میتواند در کوتاهمدت کارساز باشد، اما تأثیرات بلندمدت از قبیل استرس، فرسودگی شغلی، بیحالی و افسردگی در نهایت چهره زشت آن را پدیدار خواهد کرد. پس سعی کنید در مدیریت زندگی، تعادل و مراقبت از خود را در اولویت قرار دهید.
6. اولویت بندی مناسب
"شما میتوانید هرکاری انجام دهید، اما نه همه چیز" - دیوید آلن
اولویت بندی یک ابزار کلیدی برای سازماندهی زندگی شما است. انجام همه چیز و همه کارها غیرممکن خواهد بود. با اولویت بندی، بر آنچه که حیاتی و در دسترس است تمرکز کنید و آنچه را که اهداف عالی شما را برآورده نمیکند رد و حذف کنید.
7. به محیط اطراف خود اهمیت دهید
زمانی که خانه یا محیط کار شما در هم ریخته است، سخت میشود که احساس سازماندهی داشته باشید. همیشه بهدنبال فرصت برای ایجاد فضای مطلوب و سروسامان دادن به محیط اطراف خود باشید. این کار به آرامش ذهنی شما کمک بسیاری میکند.
8. . پیشرفت خود را اندازه گیری کنید
اهداف شما بزرگ یا کوچک باشند، مهم است که پیشرفت خود را اندازه گیری کنید. دانستن اینکه در مسیر رسیدن به هدفتان چه چیزی مفید بوده و چه چیزی مفید نبوده اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا این امکان را میدهد که در زندگی خود زمان بیشتری را به فعالیت هایی که در رسیدن به اهدافتان به شما کمک میکنند اختصاص دهید و چیزهایی را که نمیتوانند برای رسیدن شما به هدفتان مفید باشند، حذف کنید.
9. برون سپاری کنید
به بخش هایی از زندگی خود فکر کنید که در آن زمان ارزشمند خود را صرف کارهای دستی میکنید؛ در صورتی که برنامه ها یا وب سایت هایی وجود دارند که میتوانند آن کارها را به جای شما انجام دهند. در نظر بگیرید که برون سپاری برخی از کارهایتان به اشخاص دیگر میتواند در وقت شما صرفه جویی کند. کارهایی مثل
امور مالی شخصی (مانند پرداخت قبوض، سرمایه گذاری و...)
کار (به عنوان مثال ارسال ایمیل، هماهنگی پروژه ها، رزرو و...)
خانه (مانند خرید مواد غذایی، تهیه غذا، مونتاژ مبلمان و...)
10. آزمایش کنید
چیزهای جدید را امتحان کنید و در جستجوی تجربیات بدیع باشید. فقط به این دلیل که منظم هستید به این معنی نیست که نمیتوانید جایی برای تجربیات تازه باز کنید. گاهی اوقات برخی کار ها درست پیش نمیروند و انگار که روش های قبلی کهنه شده اند و دیگر پاسخگوی مشکلات ما نیستند. این بهترین زمان برای وارد کردن تازگی به زندگی است؛ در این موقعیت باید خود را از روتینی که دیگر جواب نمیدهد رها کنید و آغوشتان را به روی تجربیات جدید باز کنید.
برای زندگی کردن برنامه ریزی کنید
اهداف خود را به یاد آورید، به سبک زندگی مورد علاقهتان فکر کنید، به عادتهای مطلوبی که دوست دارید آنهارا وارد زندگیتان کنید بیاندیشید و قدم اول را برای رسیدن به آنها بردارید. مدیریت زندگی بدون لذت بردن از آن بیفایده است. سعی کنید زندگیتان را طوری در دست بگیرید که در جهت بهبود احوال خودتان حرکت کنید.
ارسال نظر