تجهیزات فشار
مانوستات
مانوستات Manostat در طیف تجهیزات اندازه گیری محسوب می گردد . فشار یکی از کمیت های مهم و رایج در سیستم های کنترلی و صنعت می باشد که کنترل آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است . تجهیزات زیادی جهت اندازه گیری مقدار فشار در صنعت وجود دارند که یکی از آنها مانوستات می باشد .
در واقع مانوستات متشکل از یک مانومتر و یک پرشر سوئیچ می باشد که قبلا به معرفی و بررسی هر دوی آنها پرداخته ایم و کافیست جهت مطاله مقاله ی هریک این تجهیزات بر روی پرشر سوئیچ و یا مانومتر کلیک نمایید . همانطور که گفته شده مانوستات متشکل از این دو دستگاه می باشد که ضمن اندازه گیری مقدار فشار بر حسب واحد های مختلف ، امکان دریافت سوئیچ " کنتاکت " بر روی مقدار مشخص شده نیز وجود دارد.
همانطور که اشاره شد قبلا به صورت جداگانه و مفصل به معرفی مانومتر و پرشر سوئیچ پرداخته ایم ، اما به جهت آشنایی با عملکرد مانوستات ، توضیح مختصری در خصوص این دو تجهیز ارائه می نماییم . مانومتر یا گیج عقربه ای از نوع بردون تیوپ و دیافراگمی می باشد که جهت اندازه گیری رنج فشار و نمایش به صورت عقربه ای می باشد . پرشر سوئیچ نیز دستگاه اکترومکانیکی جهت ارسال فرمان کنتاکت on/off در رنج فشار مشخص شده می باشد . حال مانوستات ترکیبی از این دو می باشد که ضمن نشانگر مقدار فشار ، امکان تنظیم ارسال سیکنال الکتریکی در رنج مشخص شده را نیز دارد .
پرشر ترانسمیتر
پرشر ترانسمیتر Pressure Transmitter یا همان ترانسمیتر فشار یکی از المان ها اندازه گیری فشار در ابزاردقیق می باشد که مقدار فشار را اندازه گیری نموده و متناسب با آن جریان 4 الی 20 میلی آمپر یا 0 تا 10 ولت جهت اتوماسیون همچون سیستم PLC ارسال می نمایید . هر چند ما در مقاله ی اندازه گیری فشار ، قبلا به پرشر ترانسمیتر اشاره داشته ایم ، اما در اینجا به صورت مفصل تر به این تجهیز خواهیم پرداخت .
پرشر ترانسمیتر یکی از پرکاربردترین تجهیزات ابزاردقیق در صنایع جهت اندازه گیری فشار و سیستم کنترل می باشد که جهت سیالات مایع و گازی و گاها، ذرات جامد مورد استفاده قرار می گیرد که قابلت نصب بر روی پایپینگ و مخازن با توجه به طراحی و مدل مورد نظر را دارد.
ترانسمیتر فشار یا همان پرشر ترانسمیتر که از سه قسمت اصلی تقویت کننده ، مبدل و سنسور تشکیل شده است بر حسب نوع کاربری و میزان دقت به انواع مختلف تقسیم بندی و عرضه می گردند . که البته ساده ترین و ارزان قیمت ترین آنها که بسیار در صنعت کاربردی هستند نوع قلمی می باشند که شناخته ترین ترانسمیتر فشار قلمی در بازار ایران نیز از برندهای ویکا همچون S10 و S11 می باشد . همچنین گران قیمت ترین آنها نیز در تیپ های آزمایشگاهی ارائه می گردند که بسیار دقت بالایی دارند .
ترانسمیتر فشار
ترانسمیتر فشار اصطلاحا واژه ی فارسی پرشر ترانسمیتر Pressure Transmitter محسوب می گردد و از لحاظ مفهومی هیچ اختلافی ندارند . منتهی ما در کنترل تک با توجه به تنوع مشتریان که از مهندسین ، افراد بازای و مصرف کننده های معمولی می باشند ، سعی در استفاده از اصطلات تخصصی و عمومی را را به جهت درک بهتر مطلب داریم . ترانسمیتر فشار در بین همکاران بازاری و پرشر ترانسمیتر در دیتاشیت ها و مدارک مهندسی مرسوم می باشد .
همانطور که اشاره شد ترانسمیتر فشار " پرشر ترانسمیتر " انواع مختلفی از نظر کاربری دارند که در پایین به برخی از آنها اشاره می نماییم :
- ترانسمیتر فشار آزمایشگاهی
- ترانسمیتر فشار ضد انفجار
- ترانسمیتر فشار تفاضلی
- ترانسمیتر فشار صنعتی
- ترانسمیتر فشار پرتابل
- ترانسمیتر فشار قلمی
جهت انتخاب پرشر ترانسمیتر مناسب متناسب با نیاز باید به موارد توجه داشت که مقداری نیاز به تخصص و دانش فنی را دارد .ابتدا باید دید جهت چه سیالی با چه دمایی و چه میزان خورندگی ترانسمیتر فشار را باید تهیه نماییم . دوم رنج و مقدار فشاری که قرار است اندازه گیری گردد ، که بر مبنای جه واحدی ، چه محدوده ای و با چه میزان دقتی باید اندازه گیری شود . سوم ترانسمیتر فشار با توجه به محیط و سیال نیاز به ضد انفجار بودن و یا مقاوم بودن در مقابل خورندگی را دارد یا خیر و در نهایت نوع جریان خروجی ترانسمیتر فشار چگونه باشد ، به طور مثال 4 الی 20 میلی آمپر و یا 0 تا 10 ولت و یا ....
از تولید کنندگان بنام و شناخته شده ی پرشر ترانسمیتر یا همان سوئیچ فشار می توان به ویکا ، روزمونت ، اندرس هازر و ای بی بی ABB اشاره داشت که هر کدام در زمینه ابزار دقیق غول های صنعت می باشد .
پرشر سوئیچ
پرشر سوئیچ Pressure Switch در واقع کنترلرهای فشار می باشند که از ادوات ابزار دقیق محسوب می گردند و در اکثر صنایع مورد استفاده واقع می شوند . از پرشر سوئیچ ها در سیستم هایی که کنترل الکتریکی دارند بر حسب مقدار فشار معین و ست شده ، برای ارسال فرمان on/off به مصرف کننده استفاده می شود .
پرشر سوئیچ بسیار پر کاربرد ، اما عملکردی ساده دارد . در واقع وظیفه ی سوئیچ فشار همانطور که اشاره شد ارسال فرمان قطع و وصل به مصرف کننده در زمان رسیدن فشار منابع و خطوط به رنج مشخص و تنظیم شده می باشد . معمولا عمده تیپ های پرشر سوئیچ در انواع بوردون تیوپ ، دیافراگمی و یا تیپ بیلوزی طراحی می گردند . البته در مکانیسم های متنوع تری نیز طراحی می گردند که در ادامه به آنها اشاره شده است :
سنسور فشار یا المان فشار در پرشر سوئیچ یکی از مدل های زیر است:
- پرشر سوئیچ دیافراگمی
- پرشر سوئیچ بیلوز دار
- پرشر سوئیچ بردونی
- پرشر سوئیچ پیستونی
- پرشر سوئیچ کپسولی
هر یک از تیپ های فوق دارای مشخصه هایی نیز می باشند که موثر در دقت اندازه گیری فشار، نهایتا ارسال فرمان می باشند . به طور مثال در تیپ های کپسولی جهت فشارهای پایین در حد میلی بار مورد استفاده قرار می گیرند و پرشر سوئیچ های بوردن تایپ در رنج اندازه گیری بار bar می باشد .
سوئیچ فشار
سوئیچ فشار در واقع اصطلاح فارسی پرشر سوئیچ می باشد که البته باز هم کاملا فارسی محسوب نمی گردد . اما به طور کلی در کسبه ی بازار از پرشر سوئیچ بعنوان سوئیچ فار نیز یاد می گردد .
انواع سوئیچ فشار از نظر عملکرد :
سوئیچ های فشار " پرشر سوئیچ " در مدل های نرمال باز ، نرمال بسته ارائه می گردند . همانطور که از نام پیداست در نرمال باز حالت عادی تیغه ی کنتاکت باز بوده و به محض رسیدن فشار به رنج تنظیم شده ، کناکت تغییر حالت داده و بسته می شود و همین موضوع جهت تیغه ی نرمال بسته نیز به صورت عکس صادق است .
معمولا در پرشر سوئیچ ها " سوئیچ فشار " مقدار اختلاف فشار نیز قابل تعریف می باشد . به این طریق که در قسمت تنظیم فشار ، رنج مورد نظر جهت ارسال فرمان مشخص و تنظیم می شود و در بخش اختلاف فشار رنج مجدد تغییر کنتاکت تعریف می شود .
مثال :
اگر بر روی یک پرشر سوئیچ 1 الی 10 بار با اختلاف فشار 1 الی 4 بار ، رنج ثابت را روی 8 بار و رنج اختلاف فشار را روی 1 بار تنظیم کنیم ، سوئیچ فشار به نحوه ذیل عمل خواهد نمود :
زمانیکه فشار اندازه گیری شده به 8 بار برسد ، پرشر سوئیچ فرمان لازم را به مصرف کننده ارسال می کند ، به طور مثال پمپی را خاموش می نماید و زمانیکه مجدد رنج فشار از 8 بار به 7 بار کاهش پیدا کند ، بواسطه ی تنظیم اختلاف فشار 1 بار پرشر سوئیچ ، مجدد کنتاکت دستگاه تغییر حالت داده و فرمان مجدد را به پمپ صادر نموده و باعث روشن نمودن پمپ خواهد شد .
ارسال نظر