کالا برگ الکترونیک | توزیع کالا برگ الکترونیک
یارانه بگیران از پایان پرداخت یارانه نقدی نگرانند! | کالا برگ الکترونیک چه مزایا و چه معایبی دارد؟
به گفته سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها فعلا ابلاغی برای پرداخت کالایی یارانهها نشده است. بنابراین فعلا احتمالا شهریور هم پرداخت یارانهها به صورت نقدی باشد. اما مردم چه میخواهند، نقدی یا کالابرگ؟
طرح کالابرگ الکترونیک تفاوتهایی با کوپن دهه شصت دارد و بیشتر شبیه به پرداخت کمک هزینه نقدی برای خرید کالاهای اساسی است.بحث کوپن یا کالابرگ الکترونیک از تابستان سال ۱۳۹۷ و با افزایش چشمگیر قیمت کالاهای اساسی مطرح شد.بر این اساس قرار اسـت همان کارت بانکی کـه افراد با آن یارانه می گیرند بـه کالابرگ الکترونیک تبدیل شود تا مردم با استفاده از آن از فروشگاهها سهمیه کالاهای اساسی خودرا دریافت کنند .بر اساس گمانه زنی ها کالابرگ الکترونیک هر چند ماه یکبار شارژ می شود.در ادامه به آخرین اخبار از کالابرگ الکترونیک می پردازیم.
قرار بود از ابتدای شهریور ماه ۱۴۰۱، کالابرگ به جای یارانه نقدی توزیع شود. اما هنوز زیرساختهای آن فراهم نیست.
این در شرایطی است که به گفته وزیر اقتصاد، گزارش طرح کالابرگ قرار است تا آخر مرداد ارائه شود. او گفت: «امیدواریم اوایل شهریور ماه بعد از ارائه گزارش، تصمیم نهایی در خصوص جزییات تغییر شیوه پرداخت یارانهها صورت گیرد.»
همچنین طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها نیز اعلام کرد هنور ابلاغ رسمی برای توزیع کالابرگ صورت نگرفته است. تا زمانی که ابلاغ رسمی صورت نگیرد، یارانهها به صورت نقدی پرداخت میشود.
به نظر میرسد این طرح فعلا عملی نیست و شهریور ماه هم پرداخت یارانهها به صورت نقدی باشد. اگر دولت قصد تغییر در روند پرداخت یارانهها را داشته باشد از مهر ماه طرح جدید کلید میخورد.
اکنون بعد از گذشت نزدیک به پنج ماه از سال جدید و پرداخت چهار یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی(متناسب با دهکبندی)، بسیاری از مردم نگران چگونگی پرداخت یارانهها و تغییر در رویه فعلی، از نقدی به کالابرگ هستند.
«یارانه نقدی برای مخارج زندگی است»
برخی از مخاطبان میگویند از هزینههای خوراکشان میزنند تا بتوانند اجارهخانه، هزینههای دارو و درمان، اقساط و یا خرج تحصیل فرزندانشان را بدهند و اینها همه از یارانهها تامین میشود. اما احتمال قطع آن نگرانیهای زیادی برای آنها ایجاد کرد.
«یارانهها رو نقدی کنید ما باهاش کرایه خونه میدیم. قبلا برای قسط برنامهریزی شد کالابرگ به درد ما نمیخوره.»
«این همون کپنهای قدیم هست، دردی از ما دوا نمیکند. ما سیل زده هستیم به پول نیاز داریم.»
«ما با این پول اجاره را پرداخت میکنیم. کمی هم به فکر قشر آسیبپذیر جامعه باشید.»
«نقدی بدین من چند وقتی مریض بودم پول پیدا نمیکردم برم دکتر. الان چند ماهی تحت نظر دکترم. با این پول میرم دکتر پول آزمایشات خیلی هست.»
«هرکسی هرجوری به صلاح زندگیش خرج میکنه، شاید یکی میخواد گشنه بمونه ولی اجارشو پرداخت کنه. خیلیها جنساشو میفروشن که نقد بشه که اونم مشکلات خودش رو داره.»
«نقدی بدید. یکی بچه مریض داره پول نقد میخواد با کالابرگ میشه بری دکتر!»
رونق بساط دلالها با کالابرگ
برخی دیگر از مخاطبان میگویند با جمع شدن یارانه نقدی، بازار خرید و فروش آن رونق میگیرد. برخی هم این را مقدمهای برای جمع شدن پرداخت یارانهها میدانند.
«اگه کالابرگ بدین باید بفروشیم. دوباره بساط دلالها رونق میگیره، کالابرگ مردم را فقیرتر میکند.»
«دولت میخواد کالابرگ بده، چند سال دیگه اونم قطع کنه. مثل سبد کالا که قطع شد، مثل پول نان که احمدینژاد میداد، مثل پول بنزین. همه رو قطع کردن این یارانه رو هم میخوان با این بهونه قطع کنند.»
«اول یارانه دادن، عوض میکنن کالابرگ میدن، بعد اونم قطع میکنن.»
«دولت کمبود بودجه داره میخواد یارانههارو جمع کنه.»
دولت در تصمیم گیری اجرای کالا برگ به کجا رسید؟
به گزارش سایت شماره یک، خلیل بهروزیفر عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، در رابطه با لایحه اصلاحی دولت درخصوص بودجه سال جاری و پیشنهاد حذف شرط "شهریور ۱۴۰۰" برای اجرای طرح کالابرگ الکترونیک، گفت: چنین اتفاقی میتواند اثرات اقتصادی و اجتماعی نامطلوبی به دنبال داشته باشد. از آنجا که اصل پرداخت یارانه نقدی باعث افزایش حجم نقدینگی و تورم میشود به همین خاطر بود که نمایندگان مصوب کردند تا مبلغی که دولت قصد دارد به صورت جبرانی برای پوشش گرانی ناشی از تغییر نظام پرداخت یارانه به مردم پرداخت کند، به صورت کالا باشد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر وقتی شما یارانه را به صورت نقدی پرداخت میکنید، ممکن است که سرپرست خانوار آن را در همان مسیری که برای آن پرداخت شده هزینه نکند و به امورات دیگر بپردازد. به همین خاطر مجلس به منظور جلوگیری از اثرات نامطلوبی که دارد، پرداخت یارانه به صورت غیرنقدی از طریق کالابرگ الکترونیک را تصویب کرد.
نماینده مردم فومن در ادامه عنوان کرد: به نظر میرسد که مجلس بر قانونی که در این زمینه مصوب کرده مصر است به این دلیل که اگر ما بخواهیم اینگونه پیش برویم باید هر آن و هر لحظه برای تغییر قوانین اقدام کنیم، تغییری که میتواند نتایج و پیامدهای گوناگونی به دنبال داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: البته اصلاح قوانین اگر به صلاح مردم و نظام باشد، خوب است اما اینکه حالا یک دستگاهی نتوانست قانون را اجرا کند او باید خود را وفق دهد و قانون را اجرا کند، ضرورتی ندارد که مجلس اینجا بخواهد عقبنشینی کند.
بهروزیفر در ادامه تصریح کرد: اینکه ما چند ماه بعد از اینکه نمیتوانیم یک قانونی را اجرا کنیم برویم به سمت اینکه قانون را تغییر دهیم درست نیست، این دولت و دستگاههای مجری هستند که باید خود را با قانون وفق دهند نه اینکه بیایند یک چیزی را اجرا کنند و بعد قانون را مطابق با آن بخواهند تغییر دهند. به این جهت که وقتی که پیرامون این مساله بحث شد همه ابعاد و زوایای آن در نظر گرفته شد بود و براساس همان مجلس این قانون را تصویب کرد اما متاسفانه تا الان توجهی به این مساله نشده است.
عضو کمیسیون اجتماعی درخصوص واکنش مجلس نسبت به این لایحه در صورت طرح در صحن، گفت: طرح این مساله هم میتواند در شرایط کنونی اقتصادی یک تبعاتی داشته باشد و با توجه به شرایطی که اکنون مردم ما از نظر اقتصادی و معیشتی دارند، ما نباید دوباره به نحوی عمل کنیم که این فشار تشدید شود و معیشت مردم با سختی مواجه شود، به نظر من مجلس در این مساله کوتاه نخواهد آمد.
ارسال نظر